Sınav dönemi çocuk için oldukça zorlayıcı bir dönemdir. Bu süreçte çocuğun ailesi ve çevresi tarafından ona doğru şekilde yaklaşılması çocuğun başarası için son derece önemlidir. Bunun için aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:
1-Öğrenciyi iyice dinlediğinizden emin olun ve onu anladığınızı hissettirin. Bu dönemdeki öğrencilerin en çok ihtiyacı olan şey kendini rahatça ifade etmek ve anlaşılmaktır.
2-Başkalarıyla iyi veya kötü kesinlikle kıyaslamayın. İki türlü kıyasın da eninde sonunda motivasyon düşüreceğini unutmayın. Bunun yerine Çocuğun gün geçtikçe kendinin yapabileceği en iyi noktaya ulaşması yönünde onu teşvik edin.
3-Endişelerinizi çocuğa yansıtmayın ve olumsuz ifadelerden kaçının. Diğer türlü davranmak çocuğun kaygı seviyesini artırır. Aynı zamanda zaman geçtikçe sizi suçlayıcı bir tutum sergilemesine yol açabilir.
4-Başarılarını vurgulayın ve bunları takdir edin. Başarısızlıklarında ise çocuğunuzla birlikte anlayışlı bir yaklaşımla nesnel şekilde durumu değerlendirin.
5-Anlayışlı olun ve onun yanında olduğunuzu hissettirin. Bu dönemde çocukta ani tepkiler veya düşük duygu durumu olabilmektedir. Tüm bunların karşısında toleranslı olmak süreci zorlaştırmamak adına son derece önemlidir.
6-Sözledikleriniz, davranışlarınız ve beden diliniz birbiriyle tutarlı olsun. Örneğin çocuğunuzu destekler şekilde konuşurken ona küçümseyici şekilde bakarsanız çocuk davranışlarınızı esas mesaj olarak kabul eder ve söylediklerinizi gerçekçi bulmaz.
7-Sınavın bir son olmadığını çocuğunuzun anlamasını sağlayın. Sınav sonucu ne olursa olsun onu sevmeye devam edeceğinizi, sizin gözünüzde onun değerinin aynı kalacağını sık sık hissettirin.
8-Ders çalışma isteğini artırmak için boş zaman aktivitesi planlayın. Böylece çocuktaki kaygı seviyesi azalırken, genel motivasyon aile ile birlikte pekiştirilmiş olur.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Verimli ders çalışmak, öğrencinin çalıştığı konuyu kolayca anlayabilmesi ve bu bilgileri zihninde kalıcı hale getirebilmesi demektir. Bazen öğrenci uzun saatler çalıştığı halde çok kısa yol aldığından ve boşa çalışıyor gibi hissetmekten şikâyet eder. Bunun sonucunda ise derse devam etmekte zorlanır. Bunun önüne geçmek için:
1- Derse başlamadan önce mutlaka zihni sadece derse odaklayacağınıza ve dersle iligili konularla ilgileneceğinize dair kodlayın.
2- Masanın başına oturmadan önce o gün içinde neler yapılacağının bilinmesi ve not edilmesi gerekir. Öğrenci çalışacağı dersi ve konuları, çözeceği testleri kısaca yapacağı görevleri bildiği takdirde daha sağlam ilerleyecektir. Tüm bunlar belirlendikten sonra tamamlanan görevler işaretlenerek belli edilmelidir.
3- Her ders için hangi çalışma yöntemi(yazarak, öyküleştirerek, sesli tekrar ederek vs.) öğrenciye uygunsa o yöntemi belirlenmelidir.
4- O gün hangi ders çalışılacaksa çalışma masasında o derse ait araç ve gereçler hazır olmalıdır. Örneğin, coğrafya çalışan bir öğrencinin yanında haritanın bulunması pekiştirmeli çalışma açısından verimi artıracaktır.
5- Haftalık ve aylık tekrar planları oluşturulmalıdır. Böylece öğrenilen bilgilerin hatırlanması kolaylaşacak ve kalıcı hale gelecektir.
İYİ BİR DERS ÇALIŞMA PROGRAMI NASIL OLUŞTURULUR?
1- TÜM YAPACAKLARINIZI LİSTELEYİN
Her ders çalışma programı kişiye özgü olmalıdır. Öğrenci plan oluşturmadan önce muhakkak ne yapacağını ve ne kadar süre yapacağını belirlemelidir.
2- ÖNCELİK SIRASI OLUŞTURUN
Yapılacaklara karar verildikten sonra bunlar öncelik sırasına göre dizilmelidir ve bunu takip ederek ilerlenmelidir. En önemli gördüğünüz hedefi baştan hallederseniz veriminiz artacaktır.
3- VAKİTLERİ KENDİZİ TANIYARAK BELİRLEYİN
Ders çalışma saatlerini kendinizi tanıyarak belirlemelisiniz. En verimli hissettiğiniz zaman diliminde sizin için en önemli işi halletmelisiniz. Ayrıca rutin yapılacaklarda her görevin kendine özgü saat diliminin olması da önemlidir.
4- YAPABİLECEKLERİNİZ KONUSUNDA GERÇEKÇİ OLUN
İyi bir planın mutlaka kişinin yapabileceği düzeyde olması gerekir. Öğrenciler zaman zaman yapabilecekleri dışında, kendileri için ağır programlar oluşturabilmektedir. Bu plana uyamayan öğrenci kendini içerde yetersiz ve sorumsuz hisseder. Bu durum çocuğun motivasyonun düşmesi ve kendine olan inancını yitirmesi açısından oldukça tehlikelidir.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Sınava hazırlık sürecinde karşılaşılan sorunların başında sınav kaygısı gelmektedir. Öğrencide bu sürecin zor ve yorucu olacağı, başarılı olamayacağı, rakiplerini hiçbir zaman geçemeyeceği gibi düşüncelere bağlı olarak stres oluşabilmektedir. Başarılı olmak için bu kaygının düzenlenmesi gerekir. Kaygıyı kontrol altına alabilmek için takip edilmesi gereken bazı adımlar vardır:
1- Eğer sizde stres yaratan faktör sizin kontrol edemeyeceğiniz bir şeyse bunun için stres yapmanın hiçbir anlamı olmadığını kabul edin.
2- Müdahale edebileceğiniz bir kaygınız varsa ilk olarak kaygınızın asıl nedenini belirleyin ve bununla ilgili çözüm yollarına başvurun.
3- Tek bir olumsuz duruma bağlı kalarak genel yargılara varmayın.
4- Gün içinde düzenli olarak nefes egzersizi ve gevşeme egzersizi yapın.
5- Yine gün içinde yapacağınız ortalama 20 dakikalık kısa yürüyüşler stresin giderilmesinde oldukça etkilidir.
6- Planlı ilerleyin. Günlük, haftalık, aylık planların olması ne zaman ne yapacağınızı bilmenizi sağlar. Böylece belirsizlikten kaynaklanan stres azalır.
7- Kendinizi tanıyarak gerçekçi hedefler ve isteklerde bulunun.
8- Uyku düzenine dikkat edin. Stresi azaltan ve uyku hormonu olarak geçen melatoninden yararlanmak için gece uykusu uyumaya özen gösterin.
9- Kafeinli ve şekerli besinlerden fazla tüketmemeye dikkat edin.
10- Kendi başınıza baş edemeyeceğinizi düşündüğünüzden psikolojik destek almaktan kaçınmayın.
DERS ÇALIŞMAYI SÜREKLİ ERTELİYORUM
Erteleme davranışı sınava hazırlanan öğrencilerde sıklıkla rastlanılan bir sorundur. Burada erteleme davranışı kaygı, mükemmeliyetçilik, sorumluluğu önemsememe gibi nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Bunu aşmak için bu adımlar takip edilmelidir:
1- Ertelemeyle baş etmenin ilk yolu neleri ertelediğinizi belirlemektir. Bunları belirledikten sonra mutlaka not edin.
2- Ertelediğiniz bu maddeleri küçük parçalara bölün ve günlere dağıtın.
3- Ardından harekete geçmek için yüksek bir motivasyonun gelmesini, tüm şartların mükemmel olmasını beklemeyin ve hemen harekete geçin.
4- Harekete geçtikten sonra sürece değil de sonuca odaklanın.
‘’BİR İNSANIN HAYATTA KAZANABİLECEĞİ EN BÜYÜK BAŞARISI KENDİ TEMBELLİĞİNİ YENMESİDİR’’
Comments